Ansök om privatlån

Hur hittar man billigaste privatlånet?

Att hitta det billigaste privatlånet kan vara väldigt svårt, då det finns massor olika långivare som kan komma med olika låneerbjudanden. Vill man ha ett billigt lån är det viktigt att leta efter billig ränta, och ett lån utan, eller med låg uppläggningsavgift samt andra låga avgifter. För att lånet ska bli så billigt som möjligt för dig bör du också betala av det så snabbt som möjligt.

Hos SBAB kan du söka om privatlån, och deras aktuella ränta ligger på 3,60 % - 6,80 % och sätts individuellt efter vem låntagaren är. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 500 000 kr med en återbetalningstid på 2 - 10 år. Om du exempelvis vill låna 150 000 kr under 6 år, och får en ränta på 3,90 % (effektiv ränta 3,97%) kommer din månadskostnad att bli 2 571 kr. Den totala kostnaden för lånet är 185 112 kr. Lånet kostar alltså dig 35 112 kr i ränteavgifter. SBAB har ingen uppläggningsavgift och om du betalar med autogiro betalar du inte heller något aviavgift.

Men hur vet man då om detta är ett bra och billigt lån eller inte? Om du gör din låneansökan på vår sida så kommer du inte bara få ett erbjudande, utan flera olika erbjudanden från samma ansökan. Du ser då snabbt och smidigt vad olika långivare har att erbjuda dig, och hur mycket lån hos dem kommer att kosta dig. Du ser då enkelt vilket det billigaste lånet för dig blir, istället för att göra en ansökan och få ett erbjudande, för då vet man ju inte riktigt om det är ett bra erbjudande.

Hur kan man söka privatlån?

När man söker efter privatlån så gör man olika ansökningar hos långivare eller låneförmedlare. Man får då fylla i hur mycket man vill låna och under hur lång tid, sedan fylla i sina personuppgifter och utifrån det så kommer långivaren att göra en kreditupplysning och sedan komma med ett erbjudande om dem vill erbjuda dig lån. Ibland behöver dem veta mer om vad lånet ska användas till, eller mer om dig. Hur mycket information de behöver varierar.

Det smidigaste sättet att söka lån är bland annat genom vår tjänst här på vår sida. Du kommer att göra en ansökan och få flera olika erbjudanden som svar. Du slipper ta din tid och göra olika ansökningar och hitta olika långivare att söka hos. Hos oss kommer du få svar från långivare som du kanske är bekant med men också långivare som du kanske aldrig hört talats om.

Det vanligaste sättet att ansöka om lån är på internet, och att man godkänner med Bank ID. Hos vissa långivare och banker kan man höra av sig till på telefon och vissa banker kan man också gå till för att få hjälp. Men hos de flesta kan man göra ansökan direkt i mobilen eller på datorn och även få svar inom kort, ibland bara några sekunder senare.

Är det bara ränta som avgör kostnaden för lånet?

Ränta är ett begrepp man stöter på ofta när man bestämt sig för att söka lån och letar. Räntan är avgifter för att få ta ett lån, det långivaren tjänar på att låna ut pengar till dig. Men det finns även andra saker som kan kosta runt om lånet, inte bara räntan alltså.

Några långivare har en uppläggningsavgift, vilket är en engångskostnad man betalar när man tar lånet. Ibland är det gratis, ibland kostar det runt 400 kr men ibland kan det vara dyrare än så. En annan vanlig avgift man kan få betala är en aviavgift som man betalar varje månad. Denna brukar vara på runt 50 kr, men är något man betalar varje månad. Om du tar ett lån med 5 års återbetalningstid, och betalar 50 kr i aviavgift varje månad kommer du efter dessa 5 år ha betalat totalt 3000 kr.

Om du skulle missa en betalning så är det inte ovanligt att du får betala en påminnelseavgift, och om du inte betalar då heller kan lånet bli betydligt dyrare.

Så nej, det är inte bara räntan som avgör kostnaden för lånet. I vissa fall ja, då är det bara ränta och amortering som man betalar, men det finns andra olika saker man kan komma att behöva betala. Alla dessa avgifter nämns i dina villkor på lånet, och är något som du får reda på innan du godkänner lånet.

Vad kan skilja mellan olika privatlån och långivare?

Kort sagt så kan allt skiljas mellan olika privatlån och långivare. Visserligen finns det lagar som alla måste följa, och dessa är ju lika mellan alla långivare. Ett exempel på en av många lagar är att en långivare aldrig får ge ut ett lån utan att ha gjort någon form av kreditupplysning av den aktuella låntagaren.

Men bortsett från de lagar som långivarna följer, så kan allt skiljas mellan olika privatlån och dess krav. Hos vissa långivare har man som enda krav att man ska vara över 18 år och ha en deklarerad inkomst för att få lån, medan andra har en högre åldersgräns. Kanske också en gräns på hur gammal du får vara. Andra vanliga krav är att man ska vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Det är inte heller ovanligt att man inte får ha aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Även hur privatlånen kan se ut skiljer mycket. Privatlån hos vissa långivare kan ha ett maxbelopp på 50 000 kr, medan andra 600 000 kr. Även villkoren på lånen ser olika ut. Vad det är för ränta, andra avgifter, hur mycker påverkan du har på att ändra betalningarna, om du kan lösa in lånet i förväg etc. Listan kan göras lång.

Men just eftersom alla långivare och privatlån kan skilja så pass mycket finns det nästan alltid ett perfekt lån till alla. Om en långivare säger nej till dig, så finns det många andra som kommer vilja erbjuda dig lån. Ditt fokus kan ligga på att räntan ska vara den lägsta möjliga, medan en annan kanske lägger stor vikt i att kunna ändra återbetalningstiden flera gånger i efterhand.

Hoppa till toppen av listan med rekommenderade privatlån (se högerkolumnen).