Ansök om privatlån

Vad kostar det att låna?

Exempel: Vad kostar det att lån 100 000 kr?

Hos Resurs Bank kan du ansöka om privatlån upp till 500 000 kr, med en återbetalningstid på upp till 15 år. Du skulle exempelvis kunna ansöka om att låna 100 000 kr under 15 år. Hos dem kan du exempelvis bli erbjuden den rörliga årsräntan 7,98 %, vilket betyder att 100 000 kr i lån hos dem i 15 år kommer att generera i en månadskostnad på 980 kr. Dem har en uppläggningsavgift på 399 kr samt en aviavgift på 19 kr per månad. Den totala summan du kommer att ha betalat in efter 15 år blir alltså 176 530 kr. Lånet kommer alltså att kosta dig 76 530 kr.

Men om du istället väljer en återbetalningstid på 5 år, med samma villkor hos Resurs Bank, kommer din månadskostnad att stiga till 2 060 kr, alltså lite mer än dubbla kostnaden för 15 års återbetalningstid. Dock kommer din totala kostnad efter att ha lånat 100 000 kr i 5 år att hamna på 123 576 kr, lånet kommer alltså att kosta dig 23 576 kr.

Genom att sänka återbetalningstiden från 15 år till 5 år, och få en månadskostnad på lite mer än det dubbla så kommer du alltså att ha “sparat” 52 954 kr. I detta exempel så ser man en stor skillnad i kostnaden av lånet med olika återbetalningstider.

Exempel: Vad kostar det att låna 500 000 kr?

Hur mycket det kommer att kosta dig att låna 500 000 kr beror helt på vad det är för lån du tar och under vilken tidsperiod. När du vill låna 500 000 så är det ett privatlån som är aktuellt, om det inte är till en bostad du ska låna med det är så ett bostadslån du ska ta.

Om du exempelvis vill låna 500 000 kr under en tidsperiod 10 år så kan du komma att få räntan 5,95 % (effektiv ränta 6,11 %). Den totala kostnaden du kommer att ha betalat efter tio år blir då 664 617 kr. Månadskostnaden under 10 år blir då 5 538,5 kr. Lånet kommer då att ha kostat dig totalt 164 617 kr.

Men om du väljer en återbetalningstid på 7 år, på samma lån med samma förutsättningar så kommer din totala kostnad att bli 612 553 kr, vilket resulterar i en månadskostnad på 7 292 kr. Detta resulterar i att du kommer att ha “sparat” 52 064 kr i och med att du kortat ner återbetalningstiden från 10 år till 7 år.

Räntan hos alla långivare är något som sätts individuellt efter vem det är som söker lånet. Det kollar bland annat på din inkomst men även din kreditvärdighet. Vilket ränta du kommer att få beror helt på vilken långivare du väljer, men även hur stor risk långivaren tar när den lånar ut pengar till dig. Räntan på privatlån ligger vanligtvis på allt mellan 2 % upp till 30 %, och i vissa fall högre än så. När du lånar 500 000 kr i privatlån är det därför väldigt viktigt att jämföra olika låneerbjudande för att hitta det billigaste lånet, så att du slipper betala massor i onödigt höga räntekostnader.

När du använder dig av vår tjänst gör du en ansökan, men får flera lånerbjudanden. Du sparar både tid, men det gör det hela enklare för dig också. Och vem vet, du kanske väljer en långivare som du tidigare inte hade hört talats om, och som du inte hade hittat om du gjorde separata ansökningar hos långivare?

Kan man lösa lån i förtid?

Hos väldigt många långivare kan man lösa sina lån i förtid men också göra extra inbetalningar. Detta är information som du får och bör ta reda på innan du tar ett lån för att se dina möjligheter. Men det brukar sällan vara ett problem att lösa sitt lån i förtid.

Det kan komma månader där man får extra pengar över och man vill göra en extra amortering, eller så kanske man har sparat ihop hela den befintliga skulden som man vill betala av. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att om man löser skulden i förtid så kommer du med stor sannolikhet inte behöva betala lika mycket ränta, så det kan vara bra att kontakta din långivare för att isåfall få reda på hur mycket som ska betalas för att lösa in hela skulden.

Ibland kan man enkelt med en överföring lösa hela skulden, eller amortera mera, men ibland måste man först kontakta sin långivare. Hur den processen ser ut är väldigt olika.

Kan man påverka räntan själv?

Eftersom att ens erbjudna ränta är något som alla banker sätter individuellt så finns det några saker som du kan göra för att öka dina chanser för att få en lägre ränta, men det beror på hur din kreditvärdighet ser ut.

Någon som ibland kan stå i vägen för att ens få lån beviljat, eller som kan vara en anledning till att man får en hög ränta är ifall man har betalningsanmärkningar. Hos en privatperson ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år från att den skulden har blivit löst, och kan alltså påverka din ekonomi negativt under dessa år. Det man kan göra på den fronten är att man innan man vill ansöka om privatlån är extra noga med att betala alla sina räkningar. Det kan visserligen vara svårt att veta att man vill ansöka om privatlån tre år innan, men direkt när du går i tankar om att söka privatlån kan det vara bra att ha extra koll på sina räkningar så man inte missar någon.

Något som också kan påverka kreditvärdigheten negativt är kreditupplysningar från UC. En kreditupplysning görs på en så fort man ansöker om lån eller om man vill handla på kredit, alltså faktura, avbetalning etc. Alltså kan du undvika att söka lån som du inte tänker ta och handla på kredit innan du ansöker om privatlån. En kreditupplysning hos UC ligger kvar i ett år, och precis som med betalningsanmärkningarna kan det vara svårt att veta ett år innan att man ska undvika kreditupplysningar, men så fort du går i tankar om att ta lån kan det förbättra dina chanser att få en lägre ränta om du försöker se till att inga kreditupplysningar görs.

Hoppa till toppen av listan med rekommenderade privatlån (se högerkolumnen).