Ansök om privatlån

Vad är ett privatlån?

Det finns många långivare och banker som erbjuder privatlån, även kallat blancolån. Kort sagt är det ett lån där man själv bestämmer vad pengarna ska gå till. Exempelvis så har storbanken Swedbank sitt PrivatlånDirekt som dem erbjuder. Där kan man låna som minst 20 000 kr och upp till 500 000 kr. Räntan dem har är rörlig och sätts individuellt, och är just nu mellan 3,45 % - 13,59 %.

Om du exempelvis vill ta ett privatlån på 100 000 kr hos dem, med en återbetalningstid på 7 år så kommer din månadskostnad bli 1 411 kr med exempelräntan 5,23 %. Efter 7 år när du gjort alla dina betalningar så kommer du ha betalat in 118 524 kr, alltså kommer lånet ha kostat dig 18 525 kr i ränteavgifter.

Om du vill betala av lånet snabbare än på 7 år, och väljer en återbetalningstid på 3 år så kommer din månadskostnad att bli 3 002 kr med exempelräntan 5,23 %. Du kommer du ha betalat in 108 072 kr när du är skuldfri, alltså har lånet då kostat dig 8 072 kr i ränteavgifter.

Varför tar man ett privatlån?

Varför man tar ett privatlån kan bero på många olika anledningar. Alla har olika förutsättningar och behov när det kommer till pengar, och alla har olika vanor och förväntningar i livet. Man behöver sällan ange vad pengarna i ett privatlån ska gå till, eftersom det finns så många olika svar på den frågan.

En vanlig anledning till att man vill ta ett privatlån är för att man vill samla sina befintliga lån och få bättre villkor. Har man möjlighet, och om man har flera olika lån kan det vara till en ekonomisk fördel att samla dessa. Mindre lån har ofta höga räntor och dolda avgifter som man inte varit beredd på, och dessa små lån kan ha blivit väldigt dyra. När man tar ett privatlån för att samla lån så har man goda förutsättningar till att få bättre räntor och villkor på det nya samlingslånet än vad man tidigare haft. Du kan få ner din månadskostnad om du skulle vilja det, eller amortera mera varje månad för att snabbare bli skuldfri. Det blir också lättare för dig att hålla reda på dina betalningar varje månad när det bara är en faktura att hålla koll på.

Att finansiera en renovering kan vara svårt och därav är det många som tar ett privatlån för att göra just detta. Det kan antingen handla om en renovering som måste göras, och som man inte varit beredd att lägga pengar på, eller helt enkelt en renovering som är planerad. Att genomföra en renovering leder ofta till att värdet på bostaden stiger och kan därför gynna dig i slutändan.

Bortsett från dessa två nämnda anledningarna till att ta ett privatlån så finns det givetvis många flera anledningar. Bilen kanske har gått sönder och måste repareras, eller så måste du köpa en ny bil? Det kanske har uppkommit någon annan oförutsett avgift som måste betalas? Eller du kanske drömmer om att resa bort? Listan kan göras lång, och varför just du vill eller behöver ta ett privatlån kan bara du bestämma.

Kan man låna hela beloppet till en bil?

Ja, det kan du generellt sett göra men beror lite på vad för lån du tar.

Ett privatlån kallas även för blancolån och är ofta utan säkerhet. Ett lån som alltid har en säkerhet är ett bolån, där man kan låna upp till 85% av bostadens värde, och få en lägre ränta eftersom bostaden är säkerheten i lånet. Men hos vissa långivare kan du även ta privatlån med säkerhet, vilket man kan göra när man köper en bil från en auktoriserad bilhandlare. Exempelvis Swedbank ger en den möjligheten. Om du ska köpa en bil för över 100 000 kr hos en auktoriserad bilhandlare så kan du ta ett billån hos dem för upp till 80 % av bilens värde, och då blir alltså bilen en säkerhet i lånet. Dem erbjuder då en återbetalningstid från 1 år upp till 8 år. Om bilens värde är under 100 000 kr eller du ska köpa den av en privatperson får du ta ett vanligt privatlån hos dem.

Men om du vill ta lån för hela beloppet till en bil så kan du också göra det hos Swedbank, men det blir då ett vanligt privatlån du tar, utan säkerhet.

Eftersom man sällan behöver ange vad ett privatlån går till så kan du söka många olika privatlån för att låna hela beloppet till en bil. Vissa långivare har utformat olika typer av billån, såsom Swedbank, men även privatlån kan användas för att köpa en bil.

Hur mycket får jag låna i privatlån och vad avgör?

Hur mycket man får ta i privatlån baseras ofta på din inkomst och kreditvärdighet, men det är upp till de olika bankerna att avgöra hur mycket dem vill låna ut till dig. Vissa har satt gränsen att dem kan ge ut ca 80 % av din årsinkomst i privatlån, men andra kan bevilja lån på mer än det.

Dock har långivare alltid en maxgräns på hur mycket man kan ansöka om lån på, och den är ofta 500 000 kr eller 600 000 kr, och då kan man givetvis inte låna mer i privatlån än det. Men bara för att dem erbjuder lån på upp till 600 000 kr betyder det inte att alla kan få lån på så mycket pengar, utan vem som får lån på det är något dem avgör baserat på många faktorer.

När du tar privatlån

Något som är viktigt när man ska ta ett privatlån är att man jämför olika erbjudanden som du lätt gör genom vår tjänst, och väljer den kortaste möjliga återbetalningstiden. I exemplet ovan på privatlån hos Swedbank på 100 000 kr, så kostar lånet under 7 år 18 525 kr medan under tre år 8 072 kr. Även om man väljer en låg ränta så kan den totala räntekostnaden bli hög om man väljer en lång återbetalningstid. Dock ska du inte ta på dig en för hög månadskostnad som du inte kommer ha råd att betala. Vanligtvis kan man utan problem göra extra amorteringar på sitt lån.

Hoppa till toppen av listan med rekommenderade privatlån (se högerkolumnen).